Pofticiosi.ro
Top retete culinare:

Babic de Buzau

Ingrediente:
pulpa de vitel si de porc degresata, boia iute si dulce, sare.

Dificultate: ridicata


Mod de preparare:

Pentru acest salam trebuie pulpă de de vită şi în aceiaşi cantitate pulpă de porc degresată. Unii încearcă să pună şi carne de oaie sau de cal dar ăsta nu mai este BABIC. Un ingredient de mare importanţă, care dă aspectul, gustul şi mai ales reziztenta în timp, este boiaua dulce şi boiaua iute de ardei roşii. Sârbii, de fapt bulgari pripăşiti prin părţile Buzăului cam pe la sfârşitul sec 18, îşi fac ei acasă această boia din ardei capia, pentru boia dulce şi ardeii iuti, nemţeşti cum le spun ei, care se pun la uscat cu vrej (tulpina) cu tot în podul casei imediat după Sf. Maria Mare. Când ardeii se usucă, de se sparg usor când sunt strinşi între degete, se dau prin maşina de măcinat cu seminţe cu tot de se obţine o pudră fină. Alt condiment şi singurul care se mai pune este sarea şi atat. A rare ori, numai ca babicul să nu se usuce prea repede şi să rămână ceva mai moale, se foloseşte bullion de ardei gogoşar roşu. Carnea proaspătă, se dă prin maşina de tocat cu sită potrivită şi se lasă câteva ore să se răcească. Atenţie, carnea tocată se va pune numai în covată din lemn de plop. La fiecare kg de carne tocată se pune câte 3-4 lunguri de boia dulce şi se frămantă circa o jumatate de oră ca să lege. Dacă babicul vrem sa fie mai moale pe timp îndelungat, acum se adaugă cel mult 2-3 linguri de bulion de ardei pentru fiecare kilogram de carne. Apoi se fac bulgări din compoziţie cât pumnul şi se pun pe o planşetă din lemn şi se lasă să se odihnească cel puţin 12 ore. Se reia operaţiunea de frământat, când se pune şi boia iute şi sare după gust şi se frământă până când carnea devine pastoasă şi se leagă. Se fac iar bulgări şi se lasă circa 6-12 ore la macerat tot pe planşeta de lemn. Iar se frământă şi se fac chiftele de tocatură, sârbii le spun "pităci", care se frig pe jar încins sau în tigaie fără grăsime, ca să se deguste compziţia dacă este sarată şi condimentată cât trebuie. (Pe vremuri era o cârciumă pe str. Marghiloman, patronată de nea Profiriu, mare meşter la preparatul pităcilor şi care de la sf. Dumitru şi pana la lăsata secului servea aşa ceva însoţite cu o ulcică de tulburel de Săhăteni.) Daca mai este necesar se mai săreza sau se condimenteza cu boia iute şi iar se frământă gospodăreşte şi se lasă la odihnit strânsă în covată cel putin o ora după care se umple în maţe făcându-se batoane de o şcheoapă (circa 25-27 cm ). De mare importanţă este membrana în care se umple babicul. Ea trebuie să fie intestin subire de mânzat de cel puţin 200 kg dar nu mai mare de 300, bine curăţate cu cuţit de lemn şi puse la sare 3-5 zile, iar înainte de folosire se clătesc cu apă rece şi se scurg bine trecandu-le prin mâna. Umplerea se face cu maşina de tocat cu pâlnie mare, specială, sau şpriţieră, avându-se grijă să nu prindă bule de aer. Înca de la inceput trebuie sa fie ceva mai tare. După umplere se leagă strâns la capete cu aţă groasă de cânepă. Urmează operaţiunea de călcare cu sticla sau sucitorul în scopul eliminarii bulelor de aer, ce ajung la membrană prin acest procedeu şi pentru a se elimina se înţeapă cu acul membrana pe întreaga suprafaţă cât mai des. După ce s-a terminat această operaţiune şi ne-am convins că babicul nu are în interior aer, punem batoanele de babicii pe o planşetă de lemn, iar deasupra se pune o altă planşetă tot de lemn peste care se aşează greutăţi (cam 1/4 kg de fiecare babic). La 12 ore se umblă ca să se întoarcă planşele pe partea uscată şi se dublează greutăţile. După 2-3 zile de presare se scoate babicul la uscat în podul casei. Se usucă circa 5-7 zile după care se dă la un fum rece şi nu prea puternic 5-6 ore. Pe parcursul iernii, babicul se păstrează agăţat la grindă în pod, iar spre primăvară se împachetează în hârtie de ziar legată la capete şi se pune înapoi pe grinda din podul casei, sau într-o magazie bine aerisită. Babicul poate fi servit ca aperitiv, tăiat în felii subtiri, dar şi la prepararea altor mâncăruri: ciorbe de verdeţuri, omlete, pilafuri, tocane, ba şi la sarmale şi alte tocături în loc de condiment etc. Când este servit ca aperitiv se bea ţuică de prună de Buzău sau bere rece, iar la mâncăruri un vin roşu de Blăjani dar merge şi o bericica rece.

  Reteta adaugata de: sibi
voteaza reteta Voturi:206  voturi

mihai. Retete culinare - Babic de Buzau.  mihai
postat: 2011-12-01 18:28:06
alutare sunt buzoian de pamant mai precis baiat de sarbar as dori sa comentez un pic reteta de babic si sa reamintesc ca intradevar exista un sambure de adevar dar nu este aceasta reteta care este mai sus scrisa imi pare rau sa spun apreciez ca cei care fac acest salam traditional buzoian mai percis traditional sarbesc inca mai tin secret reteta de babic as aprecia mult mai mult daca cei care scriu reteta sa nu o mai faca daca nu este scrisa asa cum trebuie ca sa nu li se fure secretul ar trebui sa faca babic in cantitati foarte mari si sa ii serveasca pe cei care stiu ce este acest produs traditional romanesc buzoian si eu fac babic acasa si nimanui nu o sa ii spun reteta ci o sa il servesc asa cum se cuvine babic ca aperitiv un pic iute ca sa mearga o cana de vin rosu DOAMNE AJUTA
vivi. Retete culinare - Babic de Buzau.  vivi
postat: 2009-09-18 16:48:18
o reteta aiurea. fata de ce se prepara in ardeal,asta este o blasfemie.referitor la carnatii de plescoi, sin doar o copie nereusita a celebrilor virsli din zona transilvaniei.
postat: 2009-03-06 15:13:38
as manca babic incontinuu,este cel mai bun;am sa prepar si eu dupa aceasta reteta chiar daca e migalos.multumesc
Stefan. Retete culinare - Babic de Buzau.  Stefan
postat: 2007-07-25 00:17:41
De cum am intrat in Bizau am intrebat pe un batranel unde se pot gasi babic si carnati de plescoi. Cei adevarati numai intrun singur loc se gasesc, dupa spusele batranului, la magazinul lui Papuc, undeva pe stanga cum intri dinspre ploiesti cam la a doua intersectie. Se merita...
Sibi iti multumim ca ne-ai vorbit de babic si acesti carnati. Ce bunatati mai ai? nu fii rau si mai da si pentru noi cate ceva...
postat: 2012-01-07 21:43:23
Si de cand este Papuc asa renumit ? Cei adevarati se gasesc la Plescoi ( carnatii ) si in sarbarie la Buzau.
sibi. Retete culinare - Babic de Buzau.  sibi
postat: 2007-07-16 00:00:38
Pentru a gusta cei mai minunati carnati de Plescoi si Babic luati legatura cu SC. TRI PROD COM S.R.L Buzau  sau intrati pe site-ul www.plescoi.ro
Cartea va fi lansata in preajma datei de 29 aug. a.c. cu ocayia comemorarii a 2 ani de la trecerea in eternitate a lui RADU ANTON ROMAN  care-i este si nasul si coautorul spiritual
Aduc multumiri anticipate administratorilor prezentului site care au promis ca vor face o "prezentare" a cartii in paginile sitului
Gelu. Retete culinare - Babic de Buzau.  Gelu
postat: 2007-07-21 05:38:53
Domnule Sibi, ne poti da adresa editurii ca sa trimitem comenzi. Eu unul am multi prieteni care ar dori o carte de-a ta
vlad. Retete culinare - Babic de Buzau.  vlad
postat: 2007-07-15 09:01:27
Ca banatean trebuie sa ma recunosc invins. Babicul este mult mai bun decat carnatii banateni, a caror fala am dus-o in toata lumea. De ce nu ne spune Sibi unde se gasesc si daca se poate face comanda cu trimitere prin posta. I-as ramane recunoscator.
vlad. Retete culinare - Babic de Buzau.  vlad
postat: 2007-07-15 09:32:27
sa nu uit, am mancat o tocanita si omleta cu babic si sunt inebunitor de gusoase...
cristi. Retete culinare - Babic de Buzau.  cristi
postat: 2009-02-25 12:42:03
daca doriti sa cumparati babic contactati-ma la 0755156174
Lala. Retete culinare - Babic de Buzau.  Lala
postat: 2007-07-14 22:48:45
Cu toate ca reteta este destul de preten'ioasa, la prepararea unei cantitati mai mari se merita efortul. Totusi vreau o adresa exacta a unui producator autentic, si nu facatura, pentru are voi fi vesnic rewcunoscator.
Pe cand cartea promisa, daca nu ma insel, asa cum a pomenit si RAR in emisiune, POVESTIOARE GURMANDE,  unde inteleg ca sunt si retete traditionale romanesti (asa cum rar intalnesti) foarte valoroase si autentice?
postat: 2007-07-14 01:09:27
Oare unde am citit reteta de carnati de Plescoi. Si daca nu rog pe Sibi sa o puna
 
sibi. Retete culinare - Babic de Buzau.  sibi
postat: 2007-03-15 22:34:22
intrati va rog pe
http://www.pofticiosi.ro/reteta-Preparate_culinare_cu_babic_de_Buzau-1122.htm
aveti aici mai multe retete cu BABIC, mai ales ca acum in miez xe primavara babicul este la loc de cinste in preparatele cu verdeturi.
Sanatate curata
gina. Retete culinare - Babic de Buzau.  gina
postat: 2007-03-13 01:28:40
Babicul e o minunatie culinara, are gustul ala special... cine n-a mancat trebuie sa faca asta neaparat pentru ca nu stie ce pierde.

Adauga comentariu

nume:
comentariu:
cod:
 
 




Muzica Foto Filmare.ro